Hogyan hosszabbítsuk meg laptopunk életét?

Sajnálatos módon a legmegbízhatóbb laptop sem él örökké, főleg ha nem megfelelően használjuk. A számítógépünket (amennyiben fontos számunkra), úgy kell kezelni, mintha egy élőlény lenne (természetesen nem szó szerint értve): figyelni kell a környezetére, gondoskodni kell róla, észre kell venni az apróbb jeleket. Mikor az ember kézhez kapja új laptopját, hamar kialakul az összhang: óvatosan nyomkodjuk a billentyűzetét, naponta többször is megtisztogatjuk, hogy véletlenül se maradjon rajta ujjlenyomat, kosz, por, de pár nap / hét / hónap után ez a gondoskodás elmarad, s megszokjuk jelenlétét, mindennapossá válik a használata.

Első kérdés: hol tartsuk a laptopot?

Nagyon egyszerűnek hangzik ez a kérdés , hogy hol tartsuk a laptopot, azonban hiába evidens a válasz, hogy „mindenhol”, ez sajnos nem a megfelelő válasz. A laptop ideális élete az lenne, ha az egész életét az asztalon töltené, mozdítatlanul, megfelelő hűtéssel, természetesen nem a konvektor / fűtőtest mellett. Ilyenkor hosszú életre számíthatnánk gépünkkel. Azonban itt felmerül az a kérdés, hogy az ember nem hiába vesz laptopot, nem azért tartja, hogy az asztalon legyen egész életében, hiába foglal kisebb helyet. A felhasználók szeretik a laptopokat különböző kényelmi helyzetben használni, például ágyban, párnán, szőnyegen, takarón, ölben, fürdőszobában, kertben, tömegközlekedési eszközökön stb. Azonban mindezeknek rengeteg hátránya van. Annak ellenére, hogy azt gondolnánk, hogy a laptopot arra tervezték, hogy állandó cipelésnek, strapának legyen kitéve, sajnos nem így van. Ugyanis ennek több hátránya van.

A laptop rendszeres hordozása veszélyeket rejt (s nemcsak a laptop tolvajok miatt), mivel a számítógép nem megfelelő megfogása, állandó rázkódása, esetleges ütéseknek való kitétele nemcsak az adattárolónknak árt (másnéven winchesternek, ezen tárolódnak az adatok, s ha az megsérül, az adatok elveszhetnek), hanem egy idő után az alaplap is felmondhatja a szolgálatot az állandó mozgatás következtében, hiszen a chipek hiába vannak csúcstechnológiával megalkotva, leválhatnak, károsodhatnak. Pár olvasónknak biztos emlékeiben él a következő hiba: fekete képernyő, laptop felzúg, de képet nem ad, LED-ek villognak és semmi mást nem csinál a gép. Ez a hiba tipikus jele az alaplaphibának, tehát a gép állandó igénybevételének végzetes következménye.

A laptopot ha nemcsak asztalon, sík, kemény felületen használjuk, szó szerint le is éghet. A felhasználóknak biztos kényelmes az ölben való használat, de ez sem a felhasználóknak, sem a laptopnak nem jó. Férfiaknál bizonyított, hogy az állandó ölben való használat a nemzőképességre igencsak negatív hatással van. A gépünk pedig eközben szívja magába a ruhaanyagot, sőt ágyon való használat esetén a takaró szövetét, szőnyegen való használat esetén a szőnyeg darabkáit, poratkákat, bár ezt nem úgy kell elképzelni, mint a forgószél esetén, ez egy lassú folyamat, de a vége mindig ugyanaz: a notebook hihetetlenül elkezd zúgni, forrósodni, kikapcsolgat, s a végstádium a fekete képernyő és be nem kapcsolás.

Otthoni tipp: ha van egy gyúródeszkája, deszkája, könnyű falapja, stabil műanyag lapja, amire rárakhatja a gépet, használja azt, amíg ágyban, földön, párnán laptopozik. Ha a fa/műanyaglapot is ölbe veszi, hamar el fog zsibbadni a lába, ezért fejlesztették ki magyar tudósok a laptop párnát (mely ergonomikus, hordozható, kényelmes, nem zsibbadunk el alatta, és a laptopnak is egészséges).

 

Második kérdés: hogyan hordozzuk a laptopot?

Ha érthető módon nem tudja a laptopot mindig az asztalon használni, s mindenképpen hordoznia szükséges a notebookot, figyeljen a részletekre.

Először is a legfontosabb, hogy hogyan is fogjuk meg a laptopot. Akármekkora méretű gépről is van szó, soha se egy kézzel fogjuk meg, igyekezzünk két oldalt egyenletesen alátámasztva hozzányúlni, ezzel megelőzhetünk sok alkatrész meghibásodást, hiszen a laptopot így nem teszi ki felesleges elhajlásnak és feszülésnek.

Ha már el kell vinnünk a laptopot otthonról, nagyon fontos, hogy ezt miben tesszük. Ki kell választani a megfelelő hordozóeszközt függően attól, hogy hova visszük, mi a kényelmes számunkra és hol használjuk. Ma már nemcsak laptoptáskát, de laptop hátizsákot, laptop mappát is lehet kapni a piacon, válassza az Önnek legmegfelelőbbet, előnye, hogy nemcsak nők, hanem férfiak számára is igencsak divatos táskákat gyártanak. Ami a notebook szempontjából fontos, hogy a kiválasztott táska mindig kifejezetten laptoptáska legyen, legyen benne rögzítő fakk, ügyeljen arra, hogy az eszköz benne ne lifegjen, ne csúszkáljon, ne tegye ki felesleges ütéseknek. A laptopot mindig monitorral befelé helyezze be a táskába, így egy külső ütés hatására sem törhet be egykönnyen a képernyő.  A hordozható számítógépet mindig kikapcsolt állapotban szállítsuk, ezzel nemcsak azt előzzük meg, hogy a gép véletlenül „felébred” és iszonyúan felmelegszik/leég, hanem az adatainkat is nagyobb biztonságban vélhetjük, hiszen kikapcsolt állapotban kevésbé sérülhet az adatterület ütés esetén.

A laptop mellett lehetőleg ne hordozzon közvetlenül üdítőt, vizet, öngyújtót, ez is balesetveszélyes a gép számára. Arra is figyeljünk, hogy a monitor és a billentyűzet közé ne csússzon be semmi, mert az megsértheti a képernyőt.

Figyelni szükséges az időjárásra is: az anyagtágulás a gépekre is veszélyes, ezért ha hosszabb ideig tartózkodik például mínusz 20 fokban, s mielőtt egy melegebb térben bekapcsolja a gépet, várjon, hogy az egy kicsit akklimatizálódhasson, ne tegyük ki hirtelen hőmérsékletnövekedésnek. Ez fordítottan is igaz: ha túl forró helyről megyünk hidegbe, akkor is várjuk 5-10 percet minimum a bekapcsolással. Természetesen a vízzel is vigyázni kell, ha egy nagy eső/zápor elkap minket útközben, védjük a laptopot, s győződjünk meg róla bekapcsolás előtt, hogy nem került-e nedvesség a gépbe.

 

Harmadik kérdés: hogy tisztítsuk a laptopot?

A laptop tisztítása egy érdekes feladat, mivel nem egy asztali PC-ről beszélünk. A monitor és billentyűzet napi / heti szintű takarítása mindenképpen ajánlott, mivel bizonyított, hogy ezeken a helyeken több baktérium is megtalálható, mint egy átlagos WC ülőkéjén. Ajánlatos sűrített levegőt beszerezni, egyszer kell megvenni és megfelelő használat mellett sokáig elég (akár évekig is). Ezzel a sűrített levegővel nemcsak a billentyűzet közüli koszt/morzsát lehet kifújtatni, hanem magát a gépet is. Minden laptopban található ventilátor, ezt bárki könnyen megtalálhatja: vagy követi azt, hogy honnan fújtat a gép vagy megkeresi a hűtőrácsokat. Ha a laptopot nem szeretné szétszedni, ajánlatos legalább a hűtőrácsok rendszeres átfújtatása sűrített levegővel. Amikor ezt a műveletet végezzük, legyen szabad levegőn, ne a lakásban kezdjen neki, a sűrített levegős flakont pedig tartsa egyenesen, hogy csak levegő jöjjön belőle, folyadék ne! A rendszeres takarítással a gép életkora igencsak megnövelhető, azonban ha évek óta nem takarítottuk a laptopot és most kezdjük el, ajánlatos szétszedni a gépet, hiszen akkor a kosz nem egy fújással eltávolítható, azonban amennyiben nem hozzáértő, erre ne vállalkozzon egyedül. Hívjon szakembert illetve segítséget, mivel egyes laptopok teljes mértékű kitisztítása igen nehéz feladat (köszönhetően a gyártóknak, hogy nem egyszerű a ventilátorokhoz való hozzáférés).

Otthoni tipp: ha a sűrített levegő éppen nem elérhető, megpróbálhatja a laptopját porszívóval is kitisztítani (csak a csövet használja, a porszívó fejét ne). A módszer ugyanaz, mint a sűrített levegő esetén, azonban ügyeljünk arra, hogy ne sértsünk meg semmit a porszívóval.

 

Negyedik kérdés: mik az apró jelek, amire figyelni szükséges?

A laptopunk minden alkalommal jelzi felénk, ha problémája van. Ez esetben nem arra kell számolni, mint amikor kiírja, hogy a telep merülőben van, hanem figyelni kell az apróbb zajokra, jelekre. Legjellegzetesebb jeleket fogjuk a továbbiakban felsorolni.

Fújtatás, melegedés: ez esetben a laptopnak melege van. Teendő: textil/puha felület eltávolítása a laptop alól, laptoppárna / egyenes felület használata, rendszeres takarítás, esetleg kapcsolja is ki a gépet, hagyja kicsit kihűlni. Ajánlott minden laptop tulajdonosnak otthoni használat esetén beszereznie egy laptop hűtő padot. Ez biztosítja a laptop megfelelő hőmérsékletét, emellett kényelmes is lehet, hiszen rengeteg designos, funkciókkal teli hűtőpadot dobnak a piacra. Ezek USB portról nyerik az energiát, tehát más áramforrást nem igényel, pár ezer forinttól a csillagos égig válogathatunk a magunknak megfelelő példányok közül. A hűtőpad használatával évekkel tovább fog gépünk kiszolgálni minket!

Kattanások, recsegések: a laptop csavarjai, rögzítései kilazulhatnak, mindenképp meg kell őket húzni, hogy ne okozzanak nagyobb problémát.

Kerregés: általában a winchesterből szokott jönni a kerregés, ha ezt tapasztalja hosszútávon, kezdje el lementeni az adatokat a gépéről, legyen elővigyázatos, valószínű winchester cserére szorul hamarosan a gépe, azonban ez nem jelenti azt, hogy a notebookot ki kell hajítani az ablakon.

Lazuló képernyő: tipikus hiba a képernyők lazulása, ennek következtében a burkolat is megsérülhet, berepedhet, el is törhet. Könnyen észrevehető hiba, hiszen egyre könnyebben hajlik a laptop képernyője, illetve le is csapódhat.

Touch pad nem reagál: a touch pad a kezünkről kerülő zsír (és kosz) által egy idő után kevésbe reagál, ez a probléma könnyedén orvosolható, hiszen monitortisztító folyadékkal vagy egy sima kendővel áttörölgetjük, vigyázva, hogy félre ne menjen az esetlegesen használt tisztítószer.

Otthoni tipp: annak ellenére, hogy a tiszta szoftvereknek csökken az ára, érdemes vigyázni a meglévő tiszta szoftvereinkre, pl. az eredeti Windows példányokra. A Windows eredetiségét az úgynevezett COA matrica is igazolja, ezen található a kód is, melyre vigyázni kell. Azonban ezt a kódot a laptop aljára szokták helyezni, így óhatatlan, hogy egy idő után a kód olvashatatlanná válik. Érdemes átlátszó ragasztószalaggal a matricát leragasztani a további kopás elkerülése végett, illetve ajánlatos a kódot fel is jegyezni valahova

 

Ötödik kérdés: a töltés

A laptop alapvető feltétele a hordozhatóság, s ehhez szorosan hozzá kapcsolódik a töltés kérdése is. Nagyon fontos ügyelni arra, hogy a laptop ne legyen töltőre csatlakoztatva a nap 24 órájában, hiszen így a benne lévő akkumulátor nagyon hamar elöregszik. Figyelni szükséges arra, hogy mikor a laptop feltölt, húzzuk ki, majd merüljön (nem kell mindig teljesen lemeríteni). Ezzel karban tudjuk tartani az akkumulátort. Azonban az akkumulátorok üzemideje hónapról hónapra csökken, sajnos egy pár éves laptopnál már szükséges az akkumulátor csere, ami típusonként változó árral rendelkezik, de egyik akkumulátor sem nevezhető olcsónak.

 

Hatodik kérdés: laptop lopás elleni védekezés.

Nagyon fontos védekezni a laptop lopás ellen, annak ellenére, hogy azt gondoljuk, hogy velünk ez nem történhet meg, szükséges óvintézkedéseket tenni. Fizikai óvintézkedés a laptoptáska zárása, illetve laptopzár beszerzése (ez egy kábelzár, amit egyes laptopoknál a géphez lehet közvetlen csatlakoztatni, majd a kábelzárt valami mozdíthatatlan felülethez szükséges csatolni, körülbelül úgy kell elképzelni, mint egy biciklizárat). Ma már lehet biztosítást is kötni laptopok eltulajdonítására. Szoftveresen is védekezhetünk, érdemes fellátogatni a http://preyproject.com/ oldalra, melynek lényege, hogy egy szoftvert telepítünk a gépünkre, melyet regisztrálunk ezen a honlapon. Ez a program automatikusan rácsatlakozik az ingyen keringő hálózatokra, regisztrált hálózatokra, így ha valaki eltulajdonítja a gépünket és bekapcsolja valahol, a gép koordinátája beazonosítható lesz. Három eszközig a program használata ingyenes, azonban angol nyelvű, de érdemes vele kis időt eltölteni (illetve cikkünket külön elolvasni róla). Magyarországon pedig elindult már a lopott laptopok weboldala is, ahol utánanézhetünk, hogy egy laptop lopott-e, illetve köröztethetjük ellopott gépünket.

Kijelentjük, hogy a www.go-pc.hu birtokolja az oldalainkon látható információkat. A www.go-pc.hu oldalainak tartalmát és a kialakítását nemzetközi és magyar törvények védik. Tilos továbbá a tőlünk származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.