Helytakarékosság az informatikában

A XXI. század legalapvetőbb ismérve, hogy a végletekbe gondolkozik: vagy a megalomániába vagy a miniatürizálásba. Utóbbinak azért kiemelkedő a fontossága, mert egyre csökken életterünk, egyre kevesebb helyünk van a lakásban, az irodánkban, kisebb a személyi szféránk, kisebb hely áll rendelkezésünkre. Ezért eszközeink is egyre kisebbek, illetve könnyen hordozhatóbbá váltak, gondoljunk csak a laptopunk méretére vagy a mobiltelefonunkéra, mennyit változott kinézetre, méretre és funkcióilag az 1980-1990-es évek óta. Ez a cikkünk segít, hogy a helytakarékosságot hatékonyabban alkalmazhassuk számítógépünk, laptopunk használata közben és kényelmesebbé tegyük saját életünket.

Elsősorban vegyük a 90°, 270°, 360° fordítási lehetőségeket. Ismerős az érzés, amikor csak egy centiméter hiányzik, hogy valami elférjen? Több gyártó, köztük a Delock is erre keresi a megoldást, a legkülönbözőbb megoldásokat fejlesztették ki.

VGA/DVI csatlakozó elfordítási lehetőség: a legnehezebb feladat a megfelelő csatlakozó kiválasztása esetén, hogy a saját igényeinket felmérjük, hiszen a gyártók különféle megoldást nyújtanak erre a problémára. Több VGA / DVI átalakítót leteszteltünk a Delock kínálatából, melyek jelveszteség nélkül továbbítják a jelet a két eszköz között. Fontos, hogy a megfelelő csatlakozási lehetőséget válasszuk ki, hiszen nem mindegy, hogy az adapter felfele vagy lefele ad csatlakozási lehetőséget, tehát megfelelő 90° vagy 270° elfordítási lehetőséget kell kiválasztani, figyelembe véve, hogy apa vagy anya csatlakozóra van szükség.

HDMI csatlakozó elfordítási lehetőség: a HDMI csatlakozó elfordítása egyszerűbb feladat, mint a VGA/DVI esetén, hiszen nemcsak 90° vagy 270° elfordítási lehetőséget biztosítanak a gyártók, hanem piacra dobták a flexibilis 360°-ban elcsavarható csatlakozási lehetőséget is.

SATA csatlakozás: ha valahol, akkor a SATA foglalatoknál sosincs elég hely. Emiatt fejlesztették ki egyrészt az elfordítható SATA csatlakozási lehetőséget, másrészt különböző adatkábeleket alakítottak ki, különböző hosszal (10cm-100cm), változatos csatlakozókkal: balra fordított, jobbra fordított, egyenes, lefele, felfele fordított csatlakozókkal. Ha valakinek a szín is fontos, sárga és piros szín közül válogathat.

USB elfordítási lehetőség: flexibilis 360°fokban elfordítható és fix, 90°-ban elfordítható USB csatlakozást lehet elérni a megfelelő átalakítókkal. Így könnyen csatlakoztathatunk egeret, billentyűzetet, HUB-ot, vagy akár okostelefont is, illetve bármit, ami USB csatlakozással rendelkezik.  Mindennapi használata elengedhetetlen helyszűke esetén!

Emelőkártyák használata: az emelőkártyák leginkább a kisebb számítógép házakban jelentenek megoldást. A riser card segítségével a PCI vagy PCI-Express kártyák könnyen elférnek, csatlakoztathatók, elfordíthatók jobbra, illetve balra igény szerint, 90°-al vagy egy flexibilis kábel segítségével, illetve kibővítési lehetőségnek is kiváló megoldás egy jól kiválasztott emelőkártya.

Másodszámú probléma a kábeldzsungel. Mit tegyünk, hogy kevesebb vezeték, kábel legyen a lakásban?

Ma már alapvető szükséglet, hogy ne csak vezetékesen, hanem vezeték nélkül is tudjunk csatlakozni internetes hálózatunkhoz, főleg ha nem asztali számítógépről, hanem laptopról van szó. Ehhez a megfelelő vezeték nélküli router kiválasztása elengedhetetlen. A vezeték nélküli csatlakozás nyomtatóval is elérhető nyomtatószerver használatával, annak ellenére, hogy nem rendelkezik alapvetően vezeték nélküli funkcióval.

Bluetooth széleskörű használata: a bluetooth kényelmes vezeték nélküli eszköz használatot biztosít. Legnépszerűbb a bluetooth headset, fülhallgató, illetve egér és billentyűzet használata. A bluetooth vevő egység is egyre kisebbé válik az évek folyamán: a nano méretűek olyan kicsik, hogy nyugodtan csatlakoztatva hagyhatjuk laptopunkba, számítógépünkbe, nem törik le, tehát igencsak kis helyet foglal, kényelmesen használható.

Dokkoló állomás használata: a dokkoló állomások nagyban megkönnyíthetik a felhasználók dolgát, egységesítve a feladatokat, anélkül, hogy le kelljen mondani az eszközök hordozhatóságáról. Dokkoló használatával mobiltelefont, winchestereket, USB 2.0 és 3.0 eszközöket, stb. csatlakoztathat egyszerűen laptophoz, asztali számítógéphez.

 

Kijelentjük, hogy a www.go-pc.hu birtokolja az oldalainkon látható információkat. A www.go-pc.hu oldalainak tartalmát és a kialakítását nemzetközi és magyar törvények védik. Tilos továbbá a tőlünk származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.