7+1 ingyenesen elérhető hasznos program

Ezen fejezetünkben a valóban fontos és ingyenesen hozzáférhető, igencsak hasznos programokat, alkalmazásokat soroljuk fel. Előre is elnézést kérünk amiatt, hogy a majdnem mindenki által ismert és természetesen nélkülözhetetlen programokat és alkalmazásokat (Adobe Reader, Google Maps, Gimp, stb.), böngészőket (Mozilla Firefox, Chrome, Opera, stb.) nem vettük bele a listába, inkább szeretnénk felhívni a figyelmet a közismerteken kívül a mindennapi igényeket kielégítő és könnyen használható programokra, melyeket bárki telepíthet és használhat.

1. Open Office – az ingyenes Office
Ügyfeleink gyakran kérdezik, hogy tudnák számítógépük jogtisztaságát fenntartani, mivel számukra a Windows (és egyéb operációs rendszer) mellé az Office megvásárlása már túl nagy költséget jelent, viszont nélküle tanulni és dolgozni igencsak nehéz. A problémát a szoftvergyártók is felismerték, ezért jött létre az openoffice.org honlap is, ezzel ingyenes letöltési lehetőséget biztosítva a felhasználóknak. Az Open Office csomag szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, prezentáció készítőt, adatbázis kezelő programot, illetve rajz programot is tartalmaz. Funkciói igencsak hasonlítanak a Microsoft Office által közismertté tett elemekre, a készített dokumentumok / fájlok ugyanúgy elmenthetők, sőt PDF fájllá konvertálhatók. A csomag rendszerigénye emellett igen minimális. Azoknak sem kell megijedni, akik nem beszélnek angolul, ugyanis az Open Office magyarul is elérhető, kezdők és haladók is könnyen használhatják.

2. PDF Creator – PDF készítés házilag, egyszerűen
A PDF Creator tényleg egy PDF fájl készítő program, ráadásul bármilyen programmal használható, amely rendelkezik nyomtatás funkcióval. A programot telepítés után a nyomtatók között találjuk (virtuális nyomtató lesz), így amikor végez egy dokumentum megírásával vagy egy kalkuláció elkészítésével, csak megnyomja a nyomtatás gombot és a listából kiválasztja a PDF Creatort. A felugró ablakban megadhatja a dokumentum címét, a létrehozás idejét, a módosítás idejét, a szerzőt, a tárgyat, a kulcsszavakat, emellett a dokumentumot közvetlenül e-mailben is elküldheti. Ezután már csak annyi a dolga, hogy a mentés gombot megnyomva a végeredménynek örülve elégedetten hátradőljön. A program magyar nyelvű, igen könnyen használható, emellett frissíthető is, ezzel is kedvezve a felhasználóknak.

3. Thunderbird – ingyenes levelezőprogram
A Mozilla fejlesztése a Thunderbird, mely joggal nevezhető felhasználóbarát programnak. Telepítése egyszerű, a postafiók beállításához pedig nem szükséges gurunak lenni, automatikusan beállíthatja a fiókot, és egy gombnyomással a címjegyzék is importálható. A levelezés igencsak testreszabható, változtatható a megjelenés, a mappák könnyen variálhatók, kezelhetők, emellett a levelezés biztonságos is, a program automata levélszemét szűrővel is rendelkezik, s minden frissítést jelez, így az ingyenes szoftvert még tovább tudják fokozni. Nem elhanyagolható szempont, hogy magyar nyelvű is. Amennyiben Thunderbird levelező programot használ, ingyenesen hozzáférhet az interneten a MozBackup nevű programhoz, így Thunderbird profilját / levelezését / címjegyzékét / aláírásait / egyebeket egyszerűen lementheti és visszaállíthatja pár kattintással. Ez a program egy fájlba csomagolja a kiválasztott mentenivalót, s mikor szüksége van rá, ugyanúgy megtalálja a gépén ezt a fájlt, mint egy képet vagy dokumentumot. A hivatalos honlapról való Thunderbird letöltésért kattintson IDE!

4. Total Commander – Fájlkezelés profi módon
A Total Commander egy számítógépről sem hiányozhat! Az „ősrégi” DOS-ban használt Norton Commander alapjait véve fejlesztették ki a mai napig állandó frissítés alatt álló, letölthető Total Commandert. A Total Commander shareware program. Kipróbálhatja 30 napig, utána regisztráltatni vagy törölni kell. Windows alatt tökéletesen működik, s a következő funkciókat látja el: fájlkezelés, FTP kliens, tömörített fájlok kezelése. 32 és 16 bites verzió is elérhető. A hihetetlen sok funkciót felsorolni is lehetetlen, ezért egy erről szóló könyv a Total Commander hivatalos honlapjáról is megvásárolható. A hivatalos honlapról való Total Commander letöltésért kattintson IDE!

5. Nero Burning Lite Free – ingyenes CD/DVD író leginkább kezdőknek
A Nero Burning Lite Free a közismert Nero szoftverek leegyszerűsített, ingyenes változata, hiányzik belőle a legtöbb (fizetős) Nero által fejlesztett plusz, viszont a CD/DVD írás / másolás funkciót 100%-an képes ellátni, használata egyszerű, semmit sem lehet vele elrontani!

6. Winamp – Ingyen zene Mike-tól, a Lámától
A régről ismert „Lámás Zenelejátszó” a mai napig is az egyik legjobbnak számít. Nemcsak zenét játszhatunk le, hanem listát szerkeszthetünk vele, rádiót hallgathatunk, tévét nézhetünk online, szinkronizálhatjuk a média tartalmunkat és kedvünk szerint variálhatjuk a program kinézetét, emellett CD/DVD írásra is alkalmas. Rendszerigénye minimális, támogatja a leginkább előnyben részesített fájlformátumokat. Megunhatatlan!

7. Avast – a vírusirtó ingyenes változata
Amennyiben otthoni felhasználóként szeretnénk vírusirtót számítógépünkre, a legjobb megoldás az Avast ingyenes változata. Nem szükséges szaktudás a használatához, kezdők is igen könnyen elboldogulnak vele az automatikus beállítási lehetőségekkel. Szűri a levelezést, fájl hozzáférési védelemmel van ellátva, ellenőrzi a hálózati forgalmat, s igen aktívan kémleli a vírusokat a számítógépen, frissítése automatikus. A regisztráció ajánlott, hiszen akkor tovább használhatja ingyen a magyar nyelvű szoftvert (1 évig). Megjegyzés: a számítógép rendszere az emberi testhez, a vírusirtó az immunrendszerhez hasonlítható. Attól függetlenül, hogy rendelkezünk immunrendszerrel, elkaphatunk vírusokat, fertőzéseket. Legyünk mindig körültekintőek és figyeljük meg rendszerünkön az apróbb jeleket is, hiszen a vírusirtó sem nyújt 100%-os védelmet.

+1 Adblock Plus
Ha Mozilla Firefox böngészőt használunk, a kiegészítők igencsak hasznosak lehetnek a mindennapi használathoz. Ha megnyomjuk a böngészőben a Ctrl + Shift + A kombinációt (vagy rákattintunk az Eszközök > Kiegészítők sorra), megjelenik a kiegészítők listája. A jobb felső sarokban lévő keresőbe beírjuk az “Adblock Plus”-t és már meg is jelenik. Az egyszerű „Telepítés” gombra kattintva egy életre megszabadulunk a kéretlen reklámoktól, melyek a weboldalakat sújtják, s gyorsabban fognak a kért honlapok is betöltődni. A program testre is szabható, szűrők hozhatók létre kedvünk szerint.

Kijelentjük, hogy a www.go-pc.hu birtokolja az oldalainkon látható információkat. A www.go-pc.hu oldalainak tartalmát és a kialakítását nemzetközi és magyar törvények védik. Tilos továbbá a tőlünk származó információk, cikkek árusítása, bármilyen formában történő megváltoztatása és ismételt megjelentetése. A megjelent anyaggal kapcsolatos minden további jogunkat fenntartjuk, és szükség esetén akár bírósági úton is érvényesítjük.